Pályázataink

A Nyíregyházi-Kenyérgyár Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 623 117 646 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást és 639 958 665 Ft összegű visszatérítendő támogatás (hitel) nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft. élelmiszeripari fejlesztése” című, GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2019-00110 számú támogatási kérelem keretében.

A projekt keretében új termelő berendezések megvásárlása, továbbá a kenyérgyárban új gyártóüzem építése valósul meg annak érdekében, a termelési kapacitásunkat bővítése érdekében. Az új technológia beszerzése, és az új csarnoképület építése a kapacitás bővítését eredményezi. Új termékek gyártása nem valósul meg a projekt keretében.

A fejlesztés keretében olyan költséghatékony termelési technológiát alakítunk ki, amely alkalmazása révén a piaci értékesítés feltételei, mind az export (kisebb mértékben) mind a belpiac (nagyobb mértékben) vonatkozásában meghatározó versenytényezők biztosítottak lesznek. Az ehhez kapcsolódó termelési kapacitás bővüléssel a vállalkozás megteremti a hosszú távú stabil piaci jelenlét és bővülés feltételeit. Ezen fejlesztési cél megvalósításához a projekt keretében beépített technológia, eszközök és gépek kerülnek beszerzésre, továbbá a meglévő leveles tészta gyártócsarnok üzemépületének bővítése valósul meg. A beruházás hatására kapacitásunk növekszik, amellyel a megnövekedett vásárlói igényeket kívánjuk kielégíteni.

A technológia beszerzésének indoklása: Az alapanyag (liszt) részére silós tárolást tervezünk. A lisztet ömlesztett állapotban szállítják a malomból. A termékek gyártásához szükséges alapanyagok átvétele és tárolása az erre a célra tervezett két raktárban (az egyik hűtött, a másik nem) történik. A gyártáshoz szükséges anyag mennyiségeket a műszak részére előkészítik. A liszt a silóból spiromatic zárt rendszeren keresztül kerül az üzembe, ahol az alapanyag és az összes szükséges segédanyag és járulékos anyag összemérése megtörténik. Az összemért anyagokból az üzemben elhelyezett dagasztógéppel tésztát készítünk, amelyet az emelőgép feladja a feldolgozó vonal legelején elhelyezett garatba. Innen hengerek közbeiktatásával kerül a vonal szalagjára a tészta tömb. A szalagon előre haladó tésztára a szükséges margarint egy nagyteljesítményű szivattyú segítségével juttatjuk a vonalon elterülő széles tésztacsíkra. Ezzel egyenletes felületet tudunk kialakítani, amelyet a gép a tésztába hajtja. A vonal többi egysége több lépésben hajtogatja, majd hengerekkel nyújtja a tésztát megfelelő, előre elhatározott darabszámú leveles rétegek kialakítására. A gépsoron a szerszámok segítségével többféle alakú és tömegű terméket tudunk gyártani. Ezek a szerszámok az ajánlatban külön-külön fel vannak sorolva és ezekkel többféle alakú és súlyú termékeket tudunk gyártani. A termékek megtöltéséhez szükséges tölteléket az előkészítő helyiségben állítjuk elő. A töltéssel és formázással vége a termék nyers elkészítésének. A spirál kelesztőben megfelelő kelesztettségi állapotba kerülnek a termékek. A berendezésből szállítószalaggal a terméket a spirál sokkolóba juttatjuk. A szalagon a különböző termékek a tojás, illetve fényesített felületet is megkapják. A sokkolóban a termékek fagyasztásra kerülnek, majd mérlegeléssel a csomagoló helyiségbe juttatjuk őket. Fontos a csomagolás során, hogy a termék felülete ne nedvesedjen és a csomagolás során semmiképpen ne ragadjon össze. A becsomagolt termékek karton dobozokba, azok pedig raklapra kerülnek a -20°C hőmérsékletű raktárba. A raktárból a hűtőlánc megtartásával jut el a termék a vevőig.

 

A folyamat elvégzéséhez az alábbi technológia és gépek kerül beszerzésre:

  • 1 db kelesztőgép
  • 1 db fagyasztógép
  • 1 db egykaros dagasztógép és tartozékai
  • 1 db kétkaros keverőgép és tartozékai
  • 1 db leveles tészta hajtogató gép 3 szakasszal és tartozékaival
  • 1 db üvegszállal erősített kültéri siló a tartozékaival
  • 1 db súlykombinációs mérleg
  • 1 db csomagológép
  • 1 db gázüzemű homlokvillás targonca és
  • 1 db gyalogkíséretű raklap felrakó.

A projekt elszámolható összköltsége: 1 684 101 750 Ft.

A projekt megvalósítási ideje: 2019.10.14. – 2022.03.16.